Hai sa nu ne mai construim pe critica

Aș vrea foarte mult să ne potolim din a ne construi vizibilitatea pe critică.
Am văzut de prea multe ori oameni care se dau deștepți lovind în ceilalți. Oameni care încearcă să arate că sunt ei experți, dacă știu, și mai ales arată în public, ce a făcut prost altcineva. Oameni care știau ei invariabil cum trebuia făcut un lucru. Curierat, cablu, telefonie mobilă, banking, advertising, parenting, modă și murături. Oameni care se plâng de servicii. Oameni care se plâng de alți oameni. Oamenii cu „Ce organizare proastă la eveniment”, deși poate nu au organizat un eveniment în viața lor. Oamenii care sar la gâtul tău abia ce ai deschis gura sau ai dat enter.

Nu zic nu criticii. Critica corectă, fără patimă, cu cât mai puțină zeflemea, ajută. Am fost și eu nemulțumită sau enervată de oameni și companii, dar am luat, pe cât posibil, discuția separat și cu calm. Am acceptat eventualele explicații și că poate nu aveam toate informațiile. Uneori am scris și public, dacă chiar am simțit că trebuie să știe mai multă lume. E bine să analizăm lucruri și să avem opinii, dar când începem să defilăm cu ele e ca și cum singura resursă de a ne face văzuți e în a pune lumina pe greșelile altora.

Sigur, o să ziceți că hăhă, welcome to the internet, nu e nimic nou, haters gonna hate și nu e cazul să-ți pierzi energia. Ba eu cred că e cazul să luăm atitudine și să mai stârpim treaba asta, că ne afectează pe toți ca stare de spirit și atitudine de viață în general. Plus că nu se întâmplă numai cu haterii de duzină, care oricum nu fac altceva. Se întâmplă și la case mai mari, cu oameni serioși.
Hai să nu ne mai construim pe critică.
Hai să nu mai mustim în balta asta a atacului generalizat la tot și toate.
Hai să fim mai toleranți unii cu alții. Hai să rămânem în istorie și în mintea cuiva prin faptul că l-am învățat ceva, nu că am șters cu el pe jos. Dacă ești bun, poți construi ceva și poți demonstra ceva și fără să dai în altul. Dacă ești bun, poți discuta idei, exemple și concepte, fără tag și mustrare în public. Dacă ești bun prieten sau măcar un pic deschis la minte, poți să pui mâna pe un telefon să spui “Bă, ai greșit acolo”. Sigur, pierzi ocazia să arăți lumii întregi că tu ești mai bun și ăla mai prost. Dar poate câștigi un prieten și o părere sinceră pe viitor, când o să fii și tu acolo. Nu te amăgi, toți suntem pe rând deștepți și proști.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.